Tratamente endodontice
Tratamentul endodontic este un tratament stomatologic special, care are potențialul de a salva dinții afectați. De exemplu, dacă pulpa unui dintele prezintă o infecție sau o inflamație determinată de cariile profunde, de o fisură adâncă sau de pătrunderea unui corp străin în interiorul său, tratamentul endodontic va rezolva problema.
Prin tratamentul endodontic medicul dentist îndepărtează pulpa inflamată sau infectată a dintelui, curăță perfect interiorul acestuia, îl dezinfectează corespunzător și la final îl umple cu o substanță specială și îl sigilează. Dintele se poate reface apoi cu ajutorul unei plombe sau a unei coroane menite să-l protejeze.
Tratamente endodontice
Medicii endodonți și terapia endodontică
Medicii stomatologi specializați în endodonție sunt specialiștii care oferă proceduri dentare endodontice în vederea menținerii sănătății dinților și salvării lor. Procedurile endodontice se concentrează în primul rând pe porțiunea de țesut interioară a dinților, cunoscută și sub numele de pulpă. Termenul: endodont provine de la cuvântul endo care înseamnă interior și odont care înseamnă dinte.
Medicii specializați în endodonție au experiență în executarea tratamentelor de canal, dar sunt capabili să efectueze și o serie de alte proceduri stomatologice complexe. Acești medici stomatologi pot diagnostica afecțiunile de la nivelul cavității bucale și în general, recomandă pacienților lor tratamentul endodontic ca cea mai bună alegere pentru dinții cu carii foarte profunde, cu rădăcina inflamată, pentru abcese și în cazurile de parodontită apicală cronică.
O procedură endodontică poate fi necesară și în cazul în care coroana dentară (partea dintelui care se observă la suprafața țesuturilor gingivale) se uzează și necesită un suport sporit pentru a-și menține structura. Medicul dentist poate recomanda și plasarea unei coroane dentare peste dinții la care a aplicat un tratament endodontic.
Tratamente endodontice

Avantajele tratamentului endodontic
Tratamentul endodontic permite pacienților care beneficiază de el să se bucure în continuare de un zâmbet natural. Aceste proceduri medicale permit pacienților să-și păstreze dinții naturali, dar să uite de durere și alte probleme asociate afecțiunilor de care sufereau aceștia în trecut. Un alt beneficiu oferit de tratamentele endodontice este și faptul că pacientul poate mânca în continuare, fără probleme, toate alimentele pe care le iubește. Același lucru este valabil și pentru băuturi.
De asemenea, tratamentele endodontice nu presupun în mod obligatoriu mai multe vizite la dentist decât ar trebui să faci în mod normal. Două controale de rutină pe an, la fel ca în cazul în care nu ai fi beneficiat de niciun tratament endodontic sunt mai mult decât suficiente.
Atâta timp cât menții o igienă orală corespunzătoare, nu ar trebui să-ți faci niciun fel de probleme pentru dinții care au beneficiat de tratamente endodontice.
Tratamente endodontice

Tratamentul de canal radicular
Tratamentul de canal radicular este cel mai frecvent tratament endodontic. Aceasta este o procedură în care se accesează porțiunea din interiorul dintelui, cunoscută sub numele de pulpă, pentru a elimina vasele de sânge și țesutul nervos infectate sau inflamate. În timpul tratamentului de canal, se dezinfectează și se sigilează vârfurile rădăcinilor folosind material de obturație care blochează căile de acces ale dinților.
Să nu te sperie când auzi că ai nevoie de un „tratament de canal”! Aceasta este o procedură stomatologică destul de comună, deloc dureroasă, care salvează dinții naturali. Orice medic stomatolog cu experiență recomandă tratamentele de canal dacă acest lucru presupune evitarea extracției unui dinte natural. Aceste tratamente sunt neesare dacă pulpa dentară este inflamată sau dacă canalele dintelui sunt infectate. Inflamația sau infecția poate fi cauzată de fracturi, fisuri, traume sau carii.

Tratamente endodontice
Tratarea inflamației
Inflamația endodontică este de obicei caracterizată prin sensibilitate la cald sau frig, o durere pulsantă, umflarea gingiei sau decolorarea dinților. În unele cazuri, nu există simptome. Dar dacă inflamația pulpei este lăsată netratată, pacientul poate experimenta o durere de intensitate medie spre mare și în final chiar își poate pierde dintele. Pe de altă parte, efectuat la timpul potrivit, un tratament de canal poate salva un dinte natural afectat, poate reduce durerea și poate combate infecția.
Pe lângă tratamentele de canal, pacienții cu dinți foarte deteriorați mai au ca opțiune și extracția dentară. Dar întotdeauna un dinte natural este de preferat oricărei metode de întregire a danturii și pe cât posibil, sănătatea lui trebuie menținută cât mai mult.