Chirurgie orală
Chirurgia orală se referă la orice procedură chirurgicală efectuată la nivelul dinților, gingiilor, maxilarului, mandibulei sau altor structuri din cavitatea bucală. Acest tip de chirurgie include operații precum: extracțiile dentare, implanturi, grefe, operații pe maxilare etc.. Chirurgia orală este de obicei efectuată de un chirurg oral sau maxilo-facial ori de un parodontist. Cu alte cuvinte, de orice medic stomatolog specializat în chirurgie orală. Acești specialiști au o pregătire mai avansată în procedurile de chirurgie orală decât alți medici stomatologi.
Chirurgie orală
Ce este chirurgia orală?
Chirurgia orală este un termen cu un sens larg, folosit pentru orice operație efectuată asupra dinților, gingiilor, oaselor gurii sau structurilor bucale și faciale din jurul lor. Acest tip de chirurgie include o gamă largă de proceduri, inclusiv extracții dentare, grefe osoase, grefe parodontale (gingii) și chirurgie corectivă a maxilarului.
Când ai nevoie de chirurgie orală?
Este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală orală din mai multe motive. În general, medicii stomatologi recomandă așa ceva pentru:
- Cariile dentare foarte profunde;
- Dinți foarte ciobiți;
- Infecțiile gingivale;
- Dinții foarte deteriorați;
- Tulburări ale articulației temporo-mandibulare;
- Pierderea masei osoase;
- Apnee de somn;
- Cancer oral;
Chirurgie orală
Chirurgie orală
Cele mai comune proceduri de chirurgie orală?
Există mai multe tipuri de proceduri chirurgicale care pot fi efectuate la nivelul gurii. Iată câteva exemple:
Extracția dentară
Cel mai comun tip de chirurgie orală este extracția dentară (înlăturarea dinților). O extracție este recomandată pacienților care au carii severe, care se confruntă cu boli gingivale precum parodontită, care au suferit traumatisme dentare sau complicații la molarii de minte. Uneori se efectuează extracții dentare ca pregătire pentru alte proceduri stomatologice.
Chirurgie orală
Grefa osoasă
O grefă osoasă dentară este necesară atunci când s-a produs o pierdere osoasă la nivelul maxilarului. Există câteva motive pentru care se poate întâmpla acest lucru. Când dinții tăi naturali sunt prezenți, rădăcinile stimulează nervii din maxilar. Acest lucru semnalează creierului tău să trimită nutrienți la nivelul maxilarului, menținându-l puternic și sănătos. Dar dacă un dinte lipsește, în acea zonă poate apărea deteriorarea osoasă, deoarece nu mai există rădăcini dentare care să stimuleze nervii maxilarului. În astfel de cazuri, o grefă osoasă dentară restabilește volumul și densitatea osului maxilarului, astfel încât, ulterior, să poată fi plasate implanturi dentare pe el.
Implanturile dentare
Implanturile dentare sunt considerate cea mai fiabilă și mai durabilă opțiune de înlocuire a dinților lipsă. Aceste șurubele mici, bine filetate – fabricați din titan sau zirconiu de înaltă calitate – sunt încorporate în maxilar pentru a înlocui rădăcinile dinților lipsă. Odată ce zona unde au fost inserate implanturile dentare s-a vindecat, folosindu-le pe acestea ca suport, se pot fixa coroane dentare, punți dentare sau chiar și proteze dentare.
Chirurgie corectivă a maxilarului
Chirurgia corectivă a maxilarului – numită și chirurgie ortognatică – abordează anomaliile scheletice ale oaselor maxilarului. Această procedură medicală se recomandată pentru îmbunătățirea funcției maxilarului sau pentru a corecta dezechilibrele faciale. Chirurgia corectivă a maxilarului este, de asemenea, utilizată pentru a ușura durerea cauzată de disfuncția acestuia.
Chirurgie orală
Apneea în somn
Apneea obstructivă în somn apare atunci când țesuturile din fundul gâtului blochează căile respiratorii în timpul somnului. Uneori, această afecțiune este tratată cu succes prin metode conservatoare, cum ar fi terapia cu aparate orale. Cu toate acestea, cazurile severe pot necesita intervenție chirurgicală.
Corectarea buzei despicate și a boltei palatine
Un bebeluș născut cu o buză despicată are o deschidere în buza superioară, în timp ce un copil născut cu despicătură a boltei palatine are o deschidere în cerul gurii. Unii bebeluși se nasc cu ambele afecțiuni. Despicătura buzei și boltei palatine apar atunci când structurile faciale nu se dezvoltă complet în uter. Chirurgii orali și maxilo-faciali efectuează în mod obișnuit operațiile de reconstrucție a buzei sau a boltei palatine despicate pentru a restabili funcția normală de hrănire și pentru a ajuta copilul să dezvolte în mod adecvat în ceea ce privește funcția de vorbire.
Chirurgie parodontala
Pacienților cu parodontită moderată sau severă trebuie de asemenea să consulte un medic stomatolog specializat în chirurgie orală. Acesta le va efectua o procedură medicală care constă în incizii de-a lungul liniei gingiilor și în care mută temporar țesutul pentru a curăța rădăcinile dinților, îndepărtând placa și bacteriile care s-au acumulat sub gingii. La final, țesutul gingival este repoziționat și suturat la loc.